Welkom bij
Euronics Leeuw
Print

Info

Energie label wassen

Op het Energielabel van een wasmachine vindt u niet alleen informatie over het energieverbruik, maar ook over het waterverbuik en het wasresultaat. Er bestaan wasmachines met een AAA-label (triple-A). Deze machines hebben niet alleen het beste label voor energieverbruik, maar ook voor het was- en droogresultaat.

Negen van de tien verkochte nieuwe wasmachines heeft een A-label, en is dus zuinig in gebruik. Een wasmachine met A-label gebruikt ongeveer 30 procent minder energie, dan een wasmachine met een C-label.

Het label toegelicht:

Op het Energielabel vindt u informatie hoe energiezuinig een wasmachine is. Een A is het zuinigst en een G is het minst zuinig. Voor een wasbeurt bij 40 graden verbruikt een A-labelmachine maximaal 0,45 kWh aan elektriciteit, tegen 0,63 kWh van een C-label wasmachine.

Het energielabel voor wasmachines is een relatief label. Een A-label geeft aan dat de wasmachine in verhouding tot andere wasmachines van dezelfde grootte minder energie gebruikt. Op het Energielabel vindt u verder informatie over:
• Energieverbruik per wasbeurt bij een standaard test met het programma 'katoen 60 graden'
• Wasresultaat in waarden A (goed) t/m G (matig)
• Droogresultaatklasse A (goed) t/m G (matig)
• Maximaal vulgewicht in kg
• Waterverbruik in liters
• Centrifuge toerental in omwentelingen/ minuut


Energie label was/droog combinatie

Vooral door ruimtegebrek kan het handig zijn een was-droogcombinatie aan te schaffen. In de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan ze op het eerste gezicht lijken.

In een was-droogcombinatie kan het wasprogramma vaak twee keer zo veel wasgoed verwerken als het droogprogramma. Hierdoor is het nodig om na één keer wassen het droogprogramma twee keer te gebruiken. In de praktijk komt het vaak voor dat de wasmachine halfvol draait, waarna het droogprogramma direct volgt. Dit is ongunstig voor het totale energiegebruik dat nodig is om alle was te wassen en drogen.

Het label toegelicht:
De eisen voor een was-droogcombinatie zijn vergelijkbaar met die van wasmachines en wasdrogers. Het is een optelsom van de eisen voor een bepaald label wasmachine en de eisen voor eenzelfde label luchtafvoerdroger. Het label houdt dus geen rekening met de kleinere hoeveelheid wasgoed die de machine kan drogen.


Energie label wasdrogers

Wasdrogers staan bekend als grote energieverbruikers. Zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Alleen de warmtepompdroger heeft een A-label. Er is nog een andere zuinige wasdroger, de wasdroger op gas. Deze heeft geen Energielabel, omdat het energielabel een label voor elektrische apparaten is - en de gaswasdroger werkt voornamelijk op gas. De warmtepompdroger en wasdroger op gas gebruiken ongeveer half zoveel energie als een wasdroger met een C-label. Warmtepompdrogers en wasdrogers op gas zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug doordat de energierekening omlaag gaat.

Het label toegelicht:

Op het Energielabel staat het energieverbruik per droogbeurt van een wasdroger vermeld. Dit verbruik is gemeten met een standaardtest voor een droogbeurt "droog katoen". Een A is het zuinigst en een G is het minst zuinig.
Een wasdroger met energielabel C gebruikt per droogbeurt tussen 3 en 3,5 kWh elektriciteit. Dat is ongeveer drie keer zoveel energie als nodig is om een vergelijkbare hoeveelheid wasgoed te wassen.
Alleen warmtepompdrogers hebben Energielabel A. Deze speciale, energiezuinige condensdrogers verbruiken de minste energie: per droogbeurt gemiddeld 1,7 kWh. Deze regel kent één uitzondering: er is op dit moment een luchtvoerafdroger op de markt, die ook een A-label heeft. Het lage stoomverbruik van deze wasdroger (van het merk White Knight) geldt echter alleen voor het speciale, acht uur durende nachtprogramma.'

Energie label koelen/vriezen

Het energielabel voor koelkasten en diepvriezers heeft een uitzondering: de labels A+ en A++. Apparaten met deze labels zijn nog zuiniger dan apparaten met een A-label.
Door nieuwe ontwikkelingen zijn bij koel-en vriesapparatuur de verschillen in energieverbruik groot. Daarom zijn voor koelkasten en diepvriezers de categorieën A++ en A+ bedacht. Een koel-vriescombinatie met A++-label kost 180 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar. Een zelfde model met C-label verbruikt 541 kWh per jaar. Een A++-koelkast is gemiddeld maar liefst 67 procent zuiniger, dan een vergelijkbaar exemplaar met een C-label.

Het label toegelicht:

Het Energielabel zit op alle koel- en vriesapparaten, en geeft informatie over het energieverbruik, de inhoud en het geluidsniveau van het apparaat. Het energielabel voor koelkasten en diepvriezers loopt van A++ (zuinig) tot G (onzuinig). In het geval van koelkasten en diepvriezers is een A-label niet de meest zuinige, dat is A++.

Energie label afwassen

Als u een energiezuinige afwasmachine wilt kopen, kunt u een afwasmachine met een A-label kopen. Verder kunt u erop letten dat u geen grotere machine koopt dan u nodig heeft.
Een afwasmachine met A-label gebruikt ongeveer 27 procent minder elektriciteit, dan een vergelijkbare machine met C-label. A-label afwasmachines zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar in gebruik goedkoper. Daardoor zijn de kosten per jaar lager dan bij een C-label vaatwasser.

Het label toegelicht:
Op het energielabel van een afwasmachine vindt u informatie over het energieverbruik,

waterverbruik en de was- en droogprestaties. Een apparaat met een A-label gebruikt de minste energie, met een G-label de meeste energie.
Per afwasbeurt gebruikt een vaatwasser van gemiddelde grootte (12 couverts) met A-label, ongeveer 1,1 kWh, tegenover circa 1,5 kWh per wasbeurt door een C-label afwasmachine.