Welkom bij
Euronics Leeuw
Print

Tips

Besparen in de keuken

U kunt energie besparen door een afwasmachine op maat te kopen. Een kleinere machine gebruikt per wasbeurt minder energie.

Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer energie de afwasmachine gebruikt. Over het algemeen is de laagste temperatuur voldoende voor een niet al te vuile vaat.

Verder kunt u energie besparen door de vaatwas niet voor te spoelen met warm water. Voor een goed wasresultaat is voorspoelen niet nodig. Veeg grote etensresten handmatig weg.


Aansluit tips

Zorg er altijd voor dat uw was-, droog- en strijk apparatuur is aangesloten op een goed geaarde wandcontactdoos of badkamerschakelaar.

Plaats de was- en droogapparaten in een goed geventileerde ruimte.
Deze ruimte moet ook vorstvrij zijn.

Ook is het erg belangrijk dat deze goed stabiel, waterpas en op een deugdelijke ondergrond staat.
Wanneer een wasmachine en wasdroger op dezelfde groep zijn aangesloten kunt u deze meestal niet tegelijkertijd gebruiken. De stroomvraag is dan te groot, de zekering in de meterkast kunnen stukgaan of elektrische bekabeling of koppelingen binnen de muren kunnen op ten duur gaan smelten of stukgaan.

Wel kunt u beide apparaten tegelijkertijd gebruiken wanneer er twee aparte groepen beschikbaar zijn (voor elk apparaat een aparte groep). Heeft u dit nog niet, dan kan de elektricien dit voor u aanleggen.
Tevens is er een mogelijkheid om met behulp van een was-droogschakelaar de enkele groep voor wasautomaat en wasdroger te delen. Met enkel de schakelaar in het stopcontact en de beide machines met de stekker in de schakelaar kunnen beide apparaten tegelijkertijd aanstaan. Wanneer beide apparaten op hetzelfde moment te veel stroom gebruiken wordt de droger kortstondig uitgeschakeld tot het piekverbruik voorbij is. De schakelaar regelt het zo dat er geen overbelasting kan plaatsvinden.


Wasdroger beladen

Heeft u een droger met droogsensoren dan is het handig om uw wasgoed op soort te sorteren; dat voorkomt teleurstellingen (zoals krimp) of een niet volledig droge was. Een theedoek droogt nu eenmaal sneller dan een badlaken.

De was uitkloppen voordat u het in de droger doet of ophangt geeft minder kreukvorming, droogt effectiever en maakt het strijken makkelijker.

Het is echter beter om geen geurdoekjes in een droger met vochtsensoren te gebruiken. Sommige doekjes kunnen een lichte waas achterlaten , waardoor de sensoren minder goed werken. Het kan dan zijn dat de droger langer doorgaat met drogen en uw wasgoed beschadigd kan raken. Andersom kan het ook gebeuren dat uw wasgoed niet geheel droogt, omdat de sensoren in sommige gevallen minder vocht registreren.

Belaad u de wasdroger zo dat de textiel luchtig rond kan draaien in de trommel, hiermee voorkomt u overmatige kreuk van uw wasgoed.


Onderhoud wasdroger

Het regelmatig schoonmaken van pluizenfilter is belangrijk voor alle drogers dit voorkomt vervuiling van uw droger.

Bij een condensdroger is het reinigen van de condensator erg belangrijk. Doet u dit daarom minstens eens in de maand. Dit kan gewoon eenvoudig afspoelen onder de kraan. Gaat u dit vergeten? Geen nood dan is een condensdroger met zelfreinigende condensorbak een uitkomst voor u.


Aanschaffen droger

Afvoer-, condens-,of warmtepompdroger? Wat is voor u de beste oplossing?

Bij het plaatsen van een droger is het van belang of er een luchtafvoer mogelijkheid is naar buiten, of niet. Is er een afvoerkanaal naar buiten- of is dat eenvoudig te maken- , dan is een (lucht) afvoerdroger wellicht de beste optie.

Heeft u deze mogelijkheid niet dan is een condensdroger voor u de beste oplossing. Heeft u geen mogelijkheid om de condensbak snel te legen in de buurt van de droger informeer dan naar de mogelijkheid om de condensdroger direct aan te sluiten op een bestaande waterafvoer. Het water wat vrijkomt tijdens het droogproces wordt dan automatisch afgevoerd en u hoeft niet na iedere droogbeurt de opvangbak te legen.

Bij de warmtepomp technologie komt de warmte niet helemaal vrij, maar wordt juist hergebruikt. Het apparaat is hierdoor niet alleen energiezuinig, maar het kan ook in een kleinere ruimte geplaatst worden. Bovendien kan de droger, door de lagere energie afname, op dezelfde groep worden aangesloten als de wasautomaat. Warmtepompdrogers zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar de investering kan bij gemiddeld gebruik in enkele jaren terugverdiend worden. Laat dit voordeel eens aan u voorrekenen.